Monday May 29, 2023

Exponentiellt

Är skuldmättnaden borta nu då?

Biden: Skuldtaksavtal klart – redo för kongressen.

Recessionshotet är undanröjt, pensioner och miljontals jobb räddade. President Joe Biden höll inte tillbaka vid ett tal från Vita huset.

– Vi har goda nyheter. Jag har pratat med talman (Kevin) McCarthy och vi har nått en partiöverskridande budgetöverenskommelse, som vi är redo att lämna över till kongressen.

Enligt Biden undviker USA nu ”den värsta tänkbara krisen”. Presidenten uppmanar kamrarna att godkänna uppgörelsen.

– Avtalet innebär också en kompromiss där ingen fick allt den ville, men så är ansvaret när man styr, säger Biden i samband med ett kort tillkännagivande från Vita husets Roosevelt-rum.

På en fråga från en av journalisterna om hur presidenten ser på kritik från de egna partileden om att han gått med på för stora eftergifter, svarar Biden:

– De kommer att inse att jag inte gjorde det.

Utan en överenskommelse skulle USA antingen senare i sommar behöva börja ställa in betalningar på sin stora statsskuld eller genomföra kraftiga nedskärningar i statsbudgeten, framförallt på sociala utgifter. Det skulle, enligt Biden, kunna leda till en recession med miljontals förlorade jobb och bli ett hårt slag för många pensionärer.

Det är inte första gången som skuldtaket är en stötesten i USA, där demokrater och republikaner har svårt att komma överens.

– Vi har gått igenom det här mer än en gång. Det tillhör sakens natur om hur vi hanterar underskottet varje år och hur vi varje år ska betala våra skulder. Det har hänt tidigare, och kommer säkert att hända igen. Men det kommer antagligen inte att uppstå de kommande två åren, säger Biden.
Republikanen McCarthy, USA:s representanthus talman, skriver i ett uttalande att ”den här ansvarsfulla skuldtaksöverenskommelsen minskar utgifterna generellt, minskar icke-försvarsrelaterade utgifter och minskar underskottet – till skillnad från alla skuldtaksöverenskommelser i modern historia”.

Republikanerna har en snäv majoritet i representanthuset. Men Biden tror att Kevin McCarthy kommer att få tillräckligt många ledamöter att godkänna förslaget.

– Jag tror att han förhandlade i god tro, han höll sitt ord och gjorde vad han sa att han skulle göra. Jag har ingen aning om han har rösterna (som krävs), men jag antar att han har det, annars skulle han inte ha gjort uppgörelsen, säger Biden."

#CarlNorberg #DeFria

De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

Stöd oss:
SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
PATREON: https://patreon.com/defria_se

HEMSIDA: https://defria.se
FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

Comments (1)

To leave or reply to comments, please download free Podbean or

Bästa Carl Norberg och De Fria 🙏

Monday May 29, 2023

Copyright 2021 All rights reserved.

Podcast Powered By Podbean

Version: 20230822